JellyPages.com
Terdapat ralat dalam alat ini

Sabtu, 5 Januari 2013

.::BANANA SPLIT::.

Bismillahirrahmanirrahim....

Semalam lepas je dari update blog aku terus balik ke rumah..Bosan giler tiap-tiap hari nak menhadap jem... banyangkan la, keluar dari office kol 6.30p.m sampai rumah dalam kol 9.00p.m 2 1/2 jam aku dok menghadap jem... kalau tak jem dalam 20 minit dah boleh sampai.. tapi bukan entry pasal jem yang nak aku ceritakan tapi pasal banana split.. hehehe 


Semalam sampai je rumah.. adik aku ajak g NSK.. 

ajat : kak, jom g nsk..
aku : buat ape? malas la aku..(bukak tudung terus masuk ke bilik
ajat : (sambil ikut aku ke bilik) ala jom la kak..
aku : malas la aku penat la..(sambil geleng2 kepala menunjukkan yang aku mmg xnk g)
papa : kak! teman ajat jap g nsk!
aku : (sambil buat muke toye) nk buat ape..penat la pa...
ajat : wei.. papa nak makan banana split la..jom la g beli barang nk buat banana split...
aku : hurm yela... (disebabkan aku sian kat papa aku la aku g klu ikutkan mood aku mmg xg)


pergi NSK terus capai ape yang aku nak beli and terus balik ke rumah...sebelum tuh aku nak cerita.. semasa dalam proses pilih memilih pisang untuk dibuat banana split... aku ternampak pisang kembar..ape yang aku tahu...selain mempunyai keturuan yang mempunyai kembar..orang tua2 cakap sape yang nak anak kembar makan la makanan yang berkembar... so aku terus beli pisang tuh tanpa banyak pikir walaupon aku xmengandung..huhuhu... 



 Ne la barang2 untuk membuat banana split... 

Ne la pisang kembar yang aku ceritakan tadi...

taraaaaaa.... ne la banana split aku... 
walaupon iyanye tak sama kat restoran tapi tetap sedap...
yuuuuummm selamat menjamu selera...

Jumaat, 4 Januari 2013

.::POT "LUCK" AWAL TAHUN 2013::.

Assalamualaikum....

Fuhhh~ penatnye... sakit habis pinggang2 ne, baru selesai mengemas bilik meeting sebab tadi me and my opismate buat "pot luck".. ceh.. baru buat keja sikit kan?? mengada je lebih... Kepada sesiapa yang tak tahu ape itu pot luck, pot luck itu adalah jamuan ringkas dimana setiap orang perlu membawa serba sedikit makanan berbeza-beza yang dimasak sendiri dan dimakan bersama...Macam2 menu ada hari ini..mi goreng, kueh muih,pai,pulut,serawa durian,puding...kiranya hari ne dah jimat tidak perlu bebelanje..dah jimat duit belanje hari ne.. hehehe Menu utama pot luck aku hari ini ialah nasi ayam yang dimasak sendiri oleh abang bad...Terbaikkk~ sampai 2 kali makan... kiranya semua sedap2 la makanan hari ni... 


Menu kami... yuuummmm~

Seeeedddaaapppp...tengok pun dah menyelerakan... 

Aktiviti susun menyusun makanan sebelum makan pagi...

Peaceee..dulu sebelum makan...

 
 kak nurul... boleh jadi model kek kan?? hehehe

Senyum...

Orang pertama yang merasmikan nasi ayam abang bad..

My opismate...
gamba ne cacat sbb aku dok kat tengah2 nampak xcenter... 
Alamak!! terlupa pakai heels...nampak kependekkan aku...haih~

.::CUBAAN RESEPI UNTUK TAHUN BARU::.

Assalamualaikum...  


Selamat tahun baru 2013... Moga tahun baru ini memberi banyak pergertian kepada aku... amin.. semalam tengah xde ape nak buat kat opis...(hohoho....sebenarnye banyak je keja nak buat tapi biasa la aku ne...) aku mengeledah la blog orang lain dalam dok belek membelek blog2 aku ternampak 2 resepi ini yang mungkin mudah untuk dibuat iaitu puding lapis dan spegeti  nampak macam senang tapi tak tahu la kalau aku buat tu jadi ke tak, memandangkan tahun ne aku berazam untuk rajin2 ke dapur so aku try jela buat jadi ke tak itu semua no 2 yang penting aku cube...tol x??


taraaaaa.... ne la hasilnye...


Aku bawak la ke opis setelah dicuba dan dirasa oleh kak nurul... she said "okey! dah pass untuk kawen" huhuhu... yesss!! yeeehhhhhaaaa!!! first time aku buat terus jadi membuatkan aku terus semangat untuk memcuba resepi lain pulak... Ni resepinya sumber dari riezanie2u.blogspot.com buatnya mudah cume agak rumit sedikit sebab berlayer2... 


Bahan A

20 gm serbuk agar-agar (aku guna agar2 yang panjang tu je)
340 gm gula pasir
1725 ml air
6-8 helai daun pandan

Bahan B
20 gm serbuk agar-agar (aku guna agar2 yang panjang tu je)
340 gm gula pasir
1725 ml santan (dari 2 biji kelapa parut putih)
1 sudu teh garam

Bahan C
Loyang berukuran 23 x 23 x 8 cm (lebih kurang 9 x 9 x 3 inci)
Pewarna ungu, kuning, merah, hijau atau apa pun warna pilihan anda

Cara-Cara
Masak Bahan A sehingga mendidih. Masak pula Bahan B sehingga mendidih. Tuang ke dalam loyang sebanyak 230 ml agar-agar santan (Bahan B). Tunggu sebentar sehingga ia hampir keras, baru dituangkan lapisan kedua iaitu 230 ml agar-agar jarang (Bahan A). Biarkan sehingga hampir keras, lalu dituangkan lapisan seterusnya dengan menggunakan dua pewarna pilihan anda.

Ulangi melapis sehingga agar-agarnya habis digunakan, mengikut contoh susunan di bawah. Agar-agar yg hendak digunakan itu haruslah berada di atas api yg kecil, supaya ia senantiasa cair dan mudah bila dibancuh dgn pewarna.
Setelah selesai melapisnya, tunggu hingga ia sejuk, barulah didinginkan dalam peti sejuk. Enak dihidangkan dalam keadaan dingin.

Ni agar2 dari blog tersebut... cantikkan??


selamat mencuba yea~